Анкара гони кюрдите от битката за Рака, но иска да включи противниците на Асад 27.10 | 18:18

Турция подкрепя действията на бунтовниците срещу Дамаск и против кюрдските сили

От iNews.bg

Анкара не желае кюрдски сили да участват в предстоящата операция за освобождаването на сирийския град Рака от "Ислямска държава", но в същото време настоява в нея да бъдат включени противниците на Башар Асад. Това става ясно от думите на турският министър на отбраната Фикри Ъшък. Според него в офанзивата задължително трябва да бъдат включени отрядите на "Сирийската свободна армия".

Анкара дори официално е предложила включването им в операцията, както и на други местни сили. Сред тях обаче не са тези на кюрдите и властта в Турция категорично отхвърля възможността да участват в каквито и да било акции срещу джихадистите, като дори ги определя като терористи.

"Турция заявява, че в операцията по освобождаването на Рака от "Ислямска държава" не трябва да участват отряди на друга терористична организация - YPG (Партията на сирийските кюрди). Що се отнася до алтернативни варианти, готови сме да ги предложим. По-специално предлагаме да се използва подкрепата на местните сили, най-вече на "Свободната сирийска армия", казва Ъшък, предаде БГНЕС.

В тази връзка Анкара дори настоява Вашингтон да промени позициите си. Военният министър отбелязва, че за турците включването на кюрдски отряди е категорично неприемливо и ще настоява до последно те да бъдат изключени от всякакви съвместни операции.

Междувременно президентът Реджеп Тайип Ердоган заяви, че военната операция на неговите въоръжени сили в подкрепа на опозиционните бойци в Северна Сирия ще бъде насочена срещу "столицата" на контролираните от "Ислямска държава" територии – Рака. От думите му обаче става ясно още, че Анкара дори застава в подкрепа на сирийските бунтовници срещу официален Дамаск, които възнамеряват да се бият и с кюрдските отряди. Ердоган отбелязва, че противниците на Асад в момента напредват към важния град Ал Баб, за да могат да го изчистят от присъствието на терористичната групировка. След поемането на контрола върху града, те ще се насочат към Манбидж, контролиран от август насам от сирийските кюрдски милиции. "След което ще тръгнем към Рака", отбелязва Ердоган.

Водещи

Най-четени