Анкара имала доказателства, че Асад разполага с химически оръжия 11.04 | 16:29

Турция призовава Русия да оттегли подкрепата си от сирийския режим

От iNews.bg

Според доказателствата на Анкара режимът на президента Башар Асад все още е способен да извършва химически атаки, защото разполага с достатъчен арсенал. Това обяви турският външен министър Мевлют Чавушоглу по време на срещата на страните от Г-7 в Италия. На втория ден от срещата в Рим се присъединиха Турция и няколко близкоизточни държави, които не подкрепят Асад). В интервю за турската държавна телевизия ТРТ, първият дипломат на Турция заяви, че Сирия спешно се нуждае от преходно правителство.

"Рискът от химически атаки като тази в Хан Шейхун от миналата седмица ще продължи, докато Асад е на власт в Сирия", каза Чавушоглу, цитиран от "Ройтерс". Подобно на външните министри на САЩ и Великобритания, Чавушоглу също смята, че Русия трябва да бъде убедена в необходимостта да изостави режима на Асад.

Десетки загинаха при химическата атака в Хан Шейхун в сирийската провинция Идлиб. Западът и Турция обвиняват властите в Дамаск за атаката, но и те, и Москва, отричат и твърдят, че обгазяването е последвало въздушен удар, уцелил склад с химически запаси на бунтовниците.

Водещи

Най-четени