Анкара към Брюксел: Прeд нас има алтернативи на ЕС 22.10 | 15:58

Европа да не забравя, че прекалената срамежливост може да развали любовта, казва Йълдъръм

От iNews.bg

Турският премиер Бинали Йълдъръм предупреди Европейския съюз да не забравя, че Турция разполага с алтернативи на блока, отношенията с който станаха все по-обтегнати. "Турция винаги има алтернативи. Европа не трябва да забравя – прекалената срамежливост може да развали любовта", каза той по време на конференция на управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР). Йълдъръм обаче не посочва кои точно са алтернативите на Анкара.

Процесът по членство на Турция в ЕС тръгва още през 60-те години, въпреки че официалните преговори започват през 2005 г. Досега в рамките на преговорния процес са отворени едва 16 от 35 глави. През март Брюксел и Анкара постигнаха споразумение за ограничаване на миграционния поток към Европа. Турция обеща да приема връщаните от Гърция мигранти, като в замяна на това трябваше да получи ускоряване на преговорния процес, визова либерализация и 6 млрд. евро, припомня БГНЕС.

Отпадането на визите за турски граждани обаче не можа да се осъществи, тъй като Анкара отказа да промени свой ключов закон за тероризма – основно искане на Брюксел. Отношенията между тях се влошиха допълнително това лято след неуспешния опит за преврат в Турция, след който властта предприе масова чистка на държавната администрация, армията, полицията, учебната система и други. ЕС разкритикува Анкара за начина, по който се справя с организаторите на преврата. В отговор турската власт атакува Брюксел за това, че не е оказал повече подкрепа след преврата. 

Водещи

Най-четени