Анкара няма да се съобразява с ЕС, ако ще връща смъртните присъди 22.07 | 16:26

Въпросът ще бъде разгледан от правна, а не от европейска гледна точка, казва турският правосъден министър

От iNews.bg

Въпросът за това дали Турция да върне отново смъртното наказание след неуспешния опит за преврат от миналата седмица трябва да бъде разгледан от правна гледна точка, а не от ъгъл, който иска ЕС. Това заяви турският правосъден министър Бекир Боздаг в интервю за Си Ен Ен Тюрк.

Неговото изказване идва, след като по-рано върховният представител на ЕС за външна политика и сигурност Федерика Могерини и еврокомисарят по разширението Йоханес Хан призоваха Турция да уважава върховенството на закона, човешките права и човешките свободи.

В свое съобщение Могерини и Хан заявиха, че предприетите от Анкара мерки в образователния сектор, в съдебната система и медиите са неприемливи. В същото време САЩ призоваха турското правителство да зачита демократичните институции, допълвайки, че международната общност ще наблюдава случващото се в Турция, припомня БГНЕС.

В Турция в момента е въведено тримесечно извънредно положение, в рамките на което временно се суспендира Европейска конвенция за правата на човека.

Водещи

Най-четени