Анкара отзова посланика си в Берлин заради признаването на арменския геноцид 02.06 | 15:56

В Ереван приветстват резолюцията, Ердоган плаши с влошаване на отношенията си с германците

От iNews.bg

Реакцията на Анкара след днешното решение на Бундестага да признае геноцида над арменците в началото на ХХ в. в Османската империя не закъсняха и очаквано са остри. Още преди германският парламент да одобри документа, новият турски премиер Бинали Йълдъръм предупреди, че подобно решение би било сериозен тест за приятелските отношения между двете държави.

Така, след приемането на резолюцията на германския парламент с почти пълно мнозинство със само един глас "против” и един "въздържал се”, Анкара реагира почти на мига и отзова посланика си в Берлин.  Новината съобщава Йълдъръм, предаде ТАСС. "Бундестагът прие инициативата на арменското лоби в Германия, която иначе е наш важен съюзник. Това обаче е грешно решение, което Турция няма да може да приеме. Затова ние отзовахме за консултации нашия посланик в Германия”, казва Йълдъръм. И добавя, че даже историците не могат да намерят общо мнение по отношение на събитията в Османската империя през 1915 г.

В същото време обаче в Ереван реакциите, също очаквано, бяха много положителни. Министърът на външните работи на Армения Едуард Налбандян обяви, че страната му приветства резолюцията на германския парламент за признаването на геноцида срещу арменците и други християнски народи в Османската империя. Той категоризира документа и като много ценен не само по отношение на международното признаване на геноцида, но и за общочовешката борба срещу престъпленията против човечеството. "Международната общност чака 101 години, за да застане Турция лице в лице със своята история”, казва още Налбандян.

Не закъсня също и реакцията на турския президент Реджеп Тайип Ердоган. Той, за разлика от премиера Йълдъръм, е по-пестелив в думите и заявява само, че признаването на арменския геноцид ще окаже сериозно влияние на отношенията между Турция и Германия.

Водещи

Най-четени