Анкара официално, но не окончателно: 208 загинали и 1491 ранени при метежа 18.07 | 14:34

Не можем да игнорираме желанието на народа за връщане на смъртното наказание, казва Йълдъръм

От iNews.bg

Анкара излезе с официални данни за загиналите и ранените при опита за преврат в страната. Днес премиерът Бинали Йълдъръм съобщи, че жертви на метежа са станали 208 души. Сред тях има 60 полицаи, трима военни и 145 цивилни граждани. Той обаче отбелязва, че данните не са окончателни и броят на загиналите може и да се увеличи. Йълдъръм отбелязва още и че сред жертвите има 24 души, които стоят зад организирането на опита за преврат. В същото време ранените при сблъсъците са 1491. От тях 50 са били на страната на метежа.

От потушаването на опита за преврат до момента са били задържани и 7543-ма заподозрени. Броят им обаче със сигурност ще се увеличи, тъй като арестите продължават и в момента. От задържаните досега най-много са военните – 6038. Съдиите и прокурорите са 755, полицаите са 100, а има и 650 цивилни граждани. По отношение на участниците в опита за преврат са заведени 2745 наказателни дела, уточни още Йълдъръм, предаде БГНЕС.

Турският премиер коментира и темата, която все повече противопоставя Анкара и европейските лидери – връщането на смъртното наказание. Той не заема позиция и от думите му не става ясно дали би подкрепил въвеждането на такива присъди в законодателството или не. Йълдъръм обаче уточнява, че подобно нещо може да се случи единствено след промяна в Конституцията на Турция. В словото си турският премиер подчертава, че желанието за връщане на смъртното наказание идва от народа и властта не може да игнорира неговите искания.

Водещи

Най-четени