Анкара предупреди: Ако САЩ не екстрадират Гюлен, отношенията с Турция ще бъдат негативно повлияни 09.08 | 12:13

Антиамериканските настроения са достигнали своя връх в Турция, заяви правосъдният министър Бекир Боздаг Антиамериканските настроения са достигнали своя връх в Турция, заяви правосъдният министър Бекир Боздаг

От iNews.bg

Турция предупреди САЩ да не жертват двустранните им отношения в името на проповедника Фетхулах Гюлен, когото Анкара обвинява за опита за преврата от 15 юли.

"Не е имало официален отговор от САЩ по отношение на екстрадирането на Гюлен. Европейските държави също знаят. Наше право е да очакваме всички да бъдат наясно... Ако САЩ не екстрадират Гюлен, те ще пожертват отношенията си с Турция в името на терорист", посочи правосъдният министър Бекир Боздаг в телевизионно изказване, цитирано от в. "Хюриет".

Анкара иска от Вашингтон да върне в Турция Гюлен, който от 1999 г. живее в самоналожено изгнание в Пенсилвания, САЩ.Министърът зададе реторичния въпрос как биха се почувствали властите във Вашингтон, ако в Турция живее отговорен за насилие в тяхната държава човек.

"Какво би станало, ако има опит за покушението на (президента Барак – бел. ред.) Обама, докато е на почивка със съпругата и децата си, ако Белият дом е бомбардиран, ако танкове газят хора, ако войници стрелят към хора от хеликоптери и терористичният лидер, отговорен за всичко това, е в Турция?", попита Боздаг, цитиран от АФП.

Той също така заяви, че ако Вашингтон не екстрадира Гюлен, отношенията между двете държави ще бъдат негативно повлияни, независимо че в момента са настроени приятелски една към друга.

Министърът допълни, че антиамериканските настроения са достигнали своя връх в Турция заради въпроса с Гюлен. "В ръцете на САЩ е да спре турското антиамериканско настроение да се превърне в омраза", каза той.

В допълнение министърът също така посочи, че в рамките на разследването срещу извършителите на опита за преврат са арестувани 16 000 души, а други 6000 са задържани.

В същото време се очаква американското правосъдно министерство да изпрати техническа делегация в Турция тази седмица, която да разгледа искането за екстрадирането на Гюлен. Подобна делегация ще бъде изпратена и от турска страна за Вашингтон.

Водещи

Най-четени