Анкара с ултиматум: Визите падат до октомври или пускаме мигрантите 31.07 | 20:38

Направихме много за спирането на бежанците, но от Брюксел зависи дали ще продължим, казва Чавушоглу

От iNews.bg

Анкара постави ултиматум на Брюксел. Турция настоява да получи безвизов режим за пътуване в ЕС на нейните граждани и това да се случи най-късно до средата на октомври т.г. В противен случай Анкара ще прекрати едностранно действието на споразумението си с ЕК за ограничаване на бежанския поток. Това става ясно от интервю на турският министър на външните работи Мевлют Чавушоглу пред германското издание Frankfurter Allgemeine Zeitung.

"Ако работата по либерализацията на визовия режим не бъде завършена, ние ще сме принудени да откажем изпълнението на ангажиментите, които поехме с подписаното на 18 март споразумение за бежанците”, казва той. Чавушоглу отбелязва още, че Анкара чака от Брюксел да назове конкретна дата, от която визите за турските граждани ще паднат и настоява тя да бъде уточнена скоро, предаде ТАСС.

Турският външен министър казва още, че страната му е предприела много сериозни мерки за борбата с нелегалните мигранти, тръгнали към Европа. Дали всичко това ще продължи обаче зависи изцяло от това какво ЕС ще направи за отпадането на визите.

Водещи

Най-четени