Анкара смекчава позицията си по отношение на Асад 20.08 | 17:12

Не го харесваме, но той е една от действащите страни във войната, казва Бинали Йълдъръм

От iNews.bg

"Турция иска да играе по-активна роля в сирийската криза през следващите шест месеца, тъй като тази кървава баня трябва да спре, а президентът Башар Асад е едно от действащите днес лица”. Това заяви турският премиер Бинали Йълдъръм. Той добави и че бебетата, децата, невинните не трябва да умират. Тази е причината, поради която Турция ще е по-активна, за да попречи на още по-голямо влошаване на ситуацията през следващата половин година, отбелязва още той.

Напоследък страната се сдобри с Русия и разшири обмена с Иран – две страни, които активно подкрепят сирийския президент Башар Асад, за чието отстраняване до неотдавна Анкара настояваше, припомня БГНЕС. "Независимо дали ни харесва или не, Асад днес е едно от действащите лица във войната в тази страна”, добави Йълдъръм.

Според него нов момент в кризата са сирийските бомбардировки срещу кюрдите в Хасака. Дамаск разбра, че кюрдите се превръщат в заплаха и за Сирия, изтъкна той по повод ударите, нанесени от сирийската авиация по Хасака срещу кюрдските сили, които са неприятел на Анкара. "Сирийският режим разбра, че структурата, която кюрдите се опитват да сформират в северната част на страната, започва да се превръща в заплаха и за самата Сирия”, допълни турският премиер по повод стремежа кюрдските бойци да свържат районите под техен контрол с тези от другата страна на границата. Той отбеляза, че ВВС на Асад извършиха през последните дни удари срещу районите, контролирани от кюрдите в Хасака, град, две трети от който, те държат. Останалата една трета е под контрола на режима в Дамаск.

За пръв път от началото на конфликта през 2011 г. сирийската армия атакува кюрдски позиции. Този обрат накара САЩ да се намесят за пръв път пряко срещу сирийския режим, за да защитят специалните си сили, които играят роля на съветници при кюрдските бойци. 

"Съединените щати са наш стратегически партньор, а не наш враг”, отбеляза още Йълдъръм в опит да загърби напрежението между двете страни в момент, когато Анкара иска от Вашингтон екстрадирането на ислямския проповедник Фетхуллах Гюлен. "Може да има върхове и спадове, но ние трябва да отстраним онова, което влошава нашите отношения”, каза той, намеквайки за проповедника, който според Анкара е организирал провалилия се военен преврат на 15 юни.

Водещи

Най-четени