Анкара сряза Вашингтон за обстрела над кюрдите: Ще правим каквото си искаме! 15.02 | 17:11

Турците ясно заявиха, че няма да спрат да бомбардират в Сирия

От iNews.bg

Анкара остро разкритикува изявлението на Държавния департамент на САЩ, който призова Турция да престане да бомбардира кюрдите в Северна Сирия. Това съобщи турското издание "Yeni Safak".

"Ние сме шокирани от коментарите на говорителя на Държавния департамент на САЩ Джон Кърби, в които съюзниците от Турция, очевидно се приравнява с терористичната Партия на демократичния съюз (прокюрдска партия)", каза говорителят на турското външно министерство Танджу Билгич.

Той заяви, че Турция няма да пита за разрешения да се бори с "каквито и да било терористични организации".

Анкара смяна сирийската кюрдска Партия на демократичния съюз за подразделение на ПКК, която в Турция е обявена за терористична организация. В събота вечерта Турция да започна да обстрелва позициите на кюрдските бойци в северната част на Сирия и правителството на САЩ призова турците да спрат огъня.

Поредното противоречие в отношенията между Анкара и Вашингтон възникна заради подкрепата на американците към сирийските кюрди. САЩ изпращат военни, за да обучават кюрдите да се бият срещу ИД и това накара Ердоган да постави ултиматум на съюзниците си – да изберат или Анкара, или кюрдите.

Водещи

Най-четени