Антиимигрантският указ на Тръмп мина от третия път 05.12 | 09:17

Граждани на 7 държави няма да могат да влизат временно в САЩ

От iNews.bg

Върховният съд на САЩ разреши да се приложи в пълния му вид антиимигрантския указ, подписан от президента на САЩ Доналд Тръмп. Това е победа за президента, който защитава тази спорна мярка, предприета в борбата срещу тероризма. Третата редакция на този указ, която е подписана на 24 септември, забранява за постоянно прекосяването на американските граници за гражданите на седем страни - Йемен, Сирия, Либия, Иран, Сомалия, Северна Корея и Чад, и спира влизането в страната на ръководители от венецуелското правителство, предаде БГНЕС.

Мярката бе спряна на 17 октомври, в навечерието на влизането му в сила от съдия в Хавай. Съдия от Мериленд също блокира мярката. Правителството обжалва тези решения, започвайки епична битка за прокарване на указа. През ноември апелативен съд в Сан Франциско разреши неговото частично прилагане, изключвайки от забраната за влизане в страната лица, които могат да докажат действителна връзка с лице или общност в САЩ.

В своето настоящо решение Върховният съд разреши пълното прилагане на указа . Доналд Тръмп мотивира решението за този указ със защитата на националната сигурност. Неговите противници обаче са убедени, че това е безпричинно и дискриминационно отношение към милиони мюсюлмани.

Водещи

Най-четени