Антимонархически протести посрещнаха Уилям и Кейт в Квебек 04.07 | 07:32

Група от около 200 души протестира вчера срещу визитата на кралските особи

От Андриян Георгиев

Антимонархически протести не успяха да разстроят посещението на британския принц Уилям и съпругата му Кейт в Квебек, което от политическа гледна точка беше най-деликатната част от канадската им обиколка, предава Ройтерс.

Група от около 200 души протестира вчера срещу визитата на кралските особи и призова за независимост на преобладаващо френскоговорящата провинция.

През последните години членовете на британското кралско семейство избягваха да посещават Квебек по време на визитите си в Канада заради силните антимонархически настроения в провинцията.

Въпреки опасенията обаче Уилям и Кейт избраха да включат градовете Квебек и Монреал в деветдневната си канадска обиколка. При посещението им в Монреал в събота също имаше протести, но все пак и на двете места почитателите им  преобладаваха.

В кратко изказване на френски Уилям призна, че не владее добре езика, говорен от 83% от жителите на Квебек, които биха станали негови поданици, ако той стане крал, тъй като британският монарх е държавен глава на Канада.

"Благодаря ви за търпението към моя акцент и се надявам, че ще имаме възможността да се опознаем в идните години", каза той.

След Квебек Уилям и Кейт ще посетят провинция Остров Принц Едуард, Северозападните територии и провинция Алберта, където се очаква да получат по-топъл прием, както беше при визитата им в столицата Отава, уточнява БТА.

Водещи

Най-четени