Арабите разочаровани от Обама 14.07 | 15:10

Най-много са разочаровани от Обама в Ливан

От Петя Михайлова

Рейтингът на администрацията на американския президент Барак Обама и личният рейтинг на самия държавен глава в арабските страни е по-нисък от този за целия мандат на предшественика му Джордж Буш- младши и неговия екип.

Това съобщава в. "Вашингтон поуст", като цитира проучване на независимия Арабско-американски институт.

От 4000 души, интервюирани в Египет, Йордания, Ливан, Мароко, Саудитска Арабия и ОАЕ, мнозинството заявяват, че Обама не е оправдал надеждите и не е изпълнил обещанията, които даде в речта си на 4 юни 2009 г. в Кайро. Тогава президентът обяви настъпването на нова ера в отношенията на САЩ с арабския свят. Той призова да се сложи край на "взаимната подозрителност и раздорите", припомня lenta.ru

Най-много са разочаровани от Обама в Ливан – само 1% считат, че е удържал на обещанията си от каирската реч. Америка като цяло е най-неодобрявана в Египет – само 5% от запитаните дават положителна оценка на САЩ.

В добра светлина виждат САЩ само гражданите на Саудитска Арабия – 30%.

Най-малко одобрение Обама и администрацията му получават за действията си по урегулиране на палестинско-израелския конфликт. 56% от мароканците, 84% от ливанците и 74% от йорданците смятат, че там ситуацията се е влошила повече. В Мароко, Йордания и Египет считат намирането на изход от конфликта за най-важния фактор за укрепване на арабско-американските отношения.

Ликвидирането на Осма бен Ладен също не е повишило популярността на САЩ – повече от половината от запитаните в 6-те страни имат отрицателно отношение към операцията.

Към американското участие в операцията на НАТО в Либия арабите се отнасят или отрицателно или с безразличие.

Вестникът коментира, че на фона на тези ниски резултати американската администрация се държи странно. В края на юни американското посолство в Исламабад организира гей-парад за да подкрепи представителите на секс малцинството в Пакистан. Според изданието опитите на американската администрация да пропагандира толерантност в страна с консервативно мюсюлманско мнозинство представляват "ненужна провокация".

Водещи

Най-четени