Арабите създават армия срещу Ислямска държава 03.07 | 14:47

Силите за бързо реагиране на различни страни ще действат заедно при заплаха

От Кристиан Костурков

Общи военни структури от Лигата на арабските държави (ЛАД) ще създадат армия, която ще се бори срещу Ислямска държава (ИД). В нея ще влязат различни родове войски от отделни страни, които ще реагират съвместно на определени ситуации. Това става ясно от интервю на генералният секретар на ЛАГ Набил ал Араби пред "Коммерсант", цитиран от "РИА Новости".

"Това ще бъдат нещо като сили за бързо реагиране, които ще бъдат разположени във всяка държава, участваща в съвместната войска. Тези отделни звена ще реагират заедно само, ако за целта има решение на Съвета по отбрана на ЛАД, който е съставен от министрите на външните работи и на отбраната на държавите в съюза", обяснява Ал Араби. И допълва, че през останалото време всички отделни звена на общите въоръжени сили ще бъдат базирани в своята страна.

В обединената войска на ЛАД най-активно участие със свои военни и техника ще вземат 14-15 арабски държави. Набил ал Араби обаче засега отказва да каже кои точно ще бъдат те. Относно евентуалното използване на общата войска срещу Ислямска държава, генералният секретар на ЛАД уточнява, че това е напълно възможно, но може да се случи само, ако е налице съответното решение на Съвета по отбрана на организацията.

Създаването на съвместни арабски въоръжени сили започна по време на конференцията на ЛАД, проведена в Египет в края на март. По-късно през май ръководителите на генералните щабове на арабските държави решиха, че всички стъпки за реализацията на идеята трябва да бъдат ясни до 29 юни, за да могат държавните глави от ЛАГ да имат след това един месец на разположение за консултации преди окончателното утвърждаване на решението.

Това ще е втора коалиция след тази която САЩ и Европа създадоха срещу ИД. В нея влизат САЩ, Франция, Германия, Италия, Полша, Дания, Турция, Австралия, Великобритания и Канада.

Водещи

Най-четени