Арабската лига наложи санкции срещу Сирия 27.11 | 18:00

Решението е безпрецедентно по отношение на арабска държава, коментират анализатори

От Деляна Петкова

Арабската лига одобри днес (27 ноември) санкции срещу Сирия. Така организацията смята да окаже натиск на режима да спре продължаващото  8 месеца потъпкването на инакомислието, предаде Асошиейтед прес, цитиран от БТА. 

От своя страна Дамаск определи мярката като предателство към арабската солидарност.

На пресконференция в Кайро катарският премиер и външен министър Шейх Хамад бен Джасем бен Джабер Ал Тани съобщи, че 19 от 22-те страни членки на Арабската лига са подкрепили санкциите. Сред тях например са прекратяване на транзакциите със сирийската централна банка и на арабските инвестиции в Сирия.

Решение на външните министри на Арабската лига е безпрецедентно по отношение на арабска страна, напомня още АП. Катарският външен министър изтъкна, че арабските страни искат да се избегне външна намеса, както се случи в Либия.

"Всичко, което правим, е насочено именно към това - да не се стигне до външна намеса", подчерта още той.

От участвалите в заседанието 21 страни на Арабската лига 19 са гласували в подкрепа на санкциите, Ливан е бил против, а Ирак се е въздържал, посочва ИТАР-ТАСС.Сирия не участва в заседанието, тъй като членството ѝ беше замразено.

Санкциите включват също забрана за пътувания на сирийски официални лица, замразяване на авоари, свързани с правителството на президента Башар ал Асад, прекратяване на търговските връзки с изключение на доставките на стратегически стоки.

Водещи

Най-четени