Арестуван е бившият главен редактор на News of the World 08.07 | 14:54

News of the World спира да се издава след 168 години на пазара

От Андриян Георгиев

Арестуван е бившият главен редактор на News of the World, съобщава БиБиСи.  

Арестът е поредната стъпка на полицията в разследването на избухналия скандал с подслушване на телефони и обвинения в корупция.  

Арестуван е също така Клайв Гудмън, заемалият поста на главен редактор на News of the World преди Коулсън, който беше вкаран в затвора през 2007 г. по същото обвинение - подслушване на телефони. Сега е арестуван по обвинение в корупционни практики.    

Коулсън е отрекъл да е знаел за подслушването на телефони, докато е бил главен редактор на вестника. 

БиБиСи припомня, че тази неделя ще излезе последният брой на в. News of the world, заяви шефът на News International Джеймс Мърдок. Изявлението му идва след няколкодневни масирани критики срещу вестника, съобщава БиБиСи.

Създаденият преди 168 г. таблоид бе обвинен в подслушването на мобилните телефони на жертви на престъпления, известни хора и политици.

В четвъртък лондонската полиция заяви, че търси контакт с 4 000 възможни цели на подслушване, чиито имена се намират в иззетите документи от полицията.

Един от редакторите на изданието Колин Майлър заяви, че "това е най-тъжният ден в моята професионална кариера". Той добави, че "нищо не може да омаловажи всичко, което този прочут вестник е постигнал".

News of the World, който продава около 2,8 млн. бройки седмично, е известен със скандалните си новини за знаменитости (основно за сексуалния им живот). БиБиСи уточнява, че вестникът е популярен сред англичаните като News of the Screws (screw е жаргонна дума за секс).         

От "Даунинг стрийт 10" заявиха, че не са имали никаква роля или намеса в решението за закриване на вестника.

Последното издание ще е без реклами, а приходите от него ще се дарят на благотворителни организации. 

На работещите във вестника около 200 души ще бъде предложено да кандидатстват за други длъжности в компанията.

В изявление за персонала Джеймс Мърдок заяви, че хубавите неща, които е постигнал вестникът "бяха опетнени от поведение, което бе погрешно, а ако твърденията се окажат верни - дори нечовешко и то няма място в компанията". News of the World е в бизнеса на търсене на сметка от други хора. Той обаче се провали, когато трябваше да направи същото със себе си", заяви Мърдок. 

Водещи

Най-четени