Арестуваха в Швейцария приятел на атентатора от Сен Етиен дьо Рувре 30.07 | 18:31

В началото на месеца задържаният за пореден път се опитал да замине за Сирия и да се бие на страната на джихадистите

От iNews.bg

Швейцарската полиция е арестувала приятел и приближен на единия от атентаторите, които тази седмица нападнаха църква в Сен Етиен дьо Рувре и убиха възрастен свещеник. Задържаният днес е обвинен именно в тероризъм. Интересното е обаче, че арестът е бил осъществен няколко дни преди трагичните събития във Франция. Задържаният е френски гражданин, едва на 17 години е, живял е в град Руан, който е съседен на Сен Етиен дьо Рувре.

Младежът вече е екстрадиран във Франция. Арестът му и връщането на френските власти е именно по тяхна молба, които преди време са разпространили международна заповед за арест, предаде ТАСС. Преди това той е бил обвинен в създаването на терористична група. Според източници, близки до разследването, засега не са намерени никакви доказателства за участие на арестувания в подготовката на атентата в църквата.

Задържаният неколкократно се е опитвал да стигне до Сирия и да се присъедини към въоръжените джихадистки групировки там. Това е започнало още миналата година, като част от тях са правени съвместно с терориста Адел Кермиш. Последният опит обаче е бил индивидуален и е довел до ареста на 17-годишния младеж в Женева. Именно от там той е смятал да се отправи към Сирия. Французите обаче са го разкрили и затова са издали международната заповед за арест.

Най-четени