Арестът на бившия шеф на Интерпол решен на най-висше ниво 08.10 | 10:48

Намесен е в по-сериозни престъпления от корупция, твърди китайска медия

От iNews.bg

Решението за задържане на бившия президент на Интерпол Мън Хунвей в Китай е взето на най-високо равнище, пише вестник "Саут Чайна морнинг поуст", предаде БГНЕС. Според изданието Мън вероятно е замесен в далеч по-сериозно престъпление от обикновена корупция.

"Смятам, че е имало нещо спешно. Затова и властите са постъпили по този начин, рискувайки да се изложат на международната арена. Ако Мън не е замесен в нещо по-голямо от корупционно разследване, то нямаше да се прибегне до подобни мерки", твърди, базираният в Пекин, политически наблюдател Чан Лифан. Професор Стив Чанг, директор на Китайския институт към Лондонското училище за източни и африкански изследвания (SOAS), смята, че решението за задържане на международен чиновник от подобен ранг би могло да бъде взето единствено на най-високо равнище в китайското ръководство.

Късно в неделя властите в Китай официално потвърдиха задържането на 64-годишният Мън Хунвей, който заема също поста заместник-министър на обществената сигурност на КНР. Мън беше в неизвестност повече от седмица след пристигането си в Китай. От ЦК на Комунистическата партия на Китай по проверка на дисциплината съобщиха на своя сайт, че Мън е заподозрян в нарушения на китайските закони. Допълнителни детайли не се съобщават, а местонахождението на задържания остава неизвестно.

Водещи

Най-четени