Асад готов за нови преговори с опозицията 22.11 | 13:59

За 2 месеца руснаците постигнаха много повече от САЩ за година, казва сирийският президент

От iNews.bg

Сирийският президент Башар Асад е готов да започне нови преговори с опозицията в страната. Това признава самият той в интервю за хонгконгската телевизия Phoenix, цитирано от агенция SANA.

"По време на преговорите във Виена се споменаваха избори и промяна в конституцията. Но в крайна сметка това трябва да го реши сирийският народ”, казва Асад, който не за първи път обявява, че не е съгласен някой извън страната му да решава какво ще се случва с вътрешния й политически живот и че той ще предаде поста си само, ако хората или парламентът поискат това.

В същото време обаче Асад разкрива, че е готов за преговори с опозиционите сили в страната. "По време на визитата си в Кремъл аз казах, че съм готов за нова среща "Москва-3”, тъй като ни е нужен диалог”, отбелязва Асад, предаде ТАСС.

Руските въздушни удари срещу позициите на терористите от "Ислямска държава” са оказали положителен ефект и в момента ситуацията в Сирия започва да се подобрява, отбелязва още президентът на страната. Той обясни, че през последните близо 5 години терористите са завзели голяма част от територията на Сирия, правителствената армия непрекъснато се е сражавала с тях, но е нямало как да покрие цялата територия на страната. "Напоследък, след началото на операциите на руските ВВС срещу терористите ситуацията започна да се променя и то в положителна посока. И вече мога да констатирам, че сирийската армия вече е преминала в настъпление по всички фронтове”, казва Башар Асад.

Той отбелязва още, че за два месеца руските въоръжени сили са постигнали много по-големи резултати от водената от САЩ коалиция за цяла година удари. Той допълва, че американските военни, за разлика от руснаците, не си сътрудничат с наземните сирийски войски. "Борбата с терористите е невъзможно да се води само чрез удари от въздуха. Трябва да действат и войници на земята. Американците се борят с "Ислямска държава” само с помощта на ВВС. А руските военни си сътрудничат с нашите войски”, обяснява Башар Асад. 

Водещи

Най-четени