Асандж нападна Обама, че застрашава свободата на словото 27.09 | 14:49

Австралиецът смята, че президентът на САЩ трябва да прекрати преследването му

От Владислав Рашков

Основателят на WikiLeaks Джулиян Асандж обвини американския президент Барак Обама за отношението му към свободата на словото.

Във видеото обръщение той намира за саркастични думите на президента, че подкрепя свободата в Близкия Изток, но продължава да преследва него и неговата организация за публикуване на дипломатически грами в интернет, предаде Reuters.

Асандж направи коментара след речта на Обама, която той произнесе от трибуната на ООН в подкрепа на свободата в Арабския свят.

"Вероятно младите в Египет са останали изненадани да чуят, че САЩ подкрепят свободата, докато в същото време са избърсвали очите си от сълзотворния газ", каза Асандж. В допълнение той изтъкна вярната посока, в която Обама трябва поеме, като спре преследването му.

Изказването на австралиеца бе разпространено в платформата за видео споделяне YouTube. Кадрите са заснети в посолството на Еквадор в Лоднон, където той получи политическо убежище.

Британските власти обявиха, че ако Асандж напусне дипломатическата сграда, ще бъде екстрадиран в Швеция, където вероятно ще бъде съден за изнасилване. Основателят на WikiLeaks винаги е отричал обвиненията, твърдейки че задържането му цели да бъде прехвърлен в САЩ, където да бъде подведен под отговорност за разсекретяване на държавна тайна.

В събота (22 септември) еквадорският външен министър Рикардо Патиньо каза, че Асанж може да бъде прехвърлен в посолството в Швеция, за да бъде разпитан.  

Най-четени