Асандж поиска политическо убежище в Еквадор 20.06 | 09:45

Броени дни оставаха до екстрадацията на основателят на WikiLeaks в Швеция

От iNews.bg

Основателят на WikiLeaks Джулиан Асандж поиска политеческо убежище в Еквадор. Новината съобщи външният министър на страната Рикардо Патино на пресконференция в столицата Кито.

"В момента анализираме мотивите", добавя Патино, цитиран от ВВС.

До този ход се стигна след като Върховният съд на Великобритания отказа да преразгледа делото на Асандж. Само след броени дни той трябваше да бъде екстрадиран в Швеция, където го очаква дело за сексуален тормоз.

В момента 40-годишният австралиец се намира в посолството на Еквадор в центъра на Лондон и при това положение британските власти не могат да екстрадират.

Майката на Асандж – Кристин, определи искането на политическо убежище от страна на сина й като "отчаян ход" и допълни, че синът й е политически затворник.

Той е забъркан в обвинения, в които ако се замислите, няма никакви основания, смята още жената и обясни, че при това положение е нормално да потърси убежище, пише Bangkok Post в своето онлайн издание.

Според самия Асандж обвиненията срещу него са без основание, а причината, поради която властите го преследват, е неговият проект WikiLeaks. В продължение на вече няколко години на сайта се публикуват засекретени документи, както и шифрограми и сведения от посланици.

Водещи

Най-четени