Атанас Скатов е паднал не заради скъсано въже 05.02 | 18:19

Вероятно причината за инцидента е умората, довела до грешка при смяната на осигуровките

От iNews.bg

Причината за падането на Атанас Скатов, което отне живота му, не е скъсано въже, както беше обявено първоначално, а грешка при смяна на осигуровките. Това съобщи Канишур Гургей - мениджър в непалската агенция - организатор на голямата експедиция на К2, предаде БНТ.

За голямо съжаление новината за смъртта на българския алпинист вече е официално потвърдена. Тялото му бе открито от хеликоптер на пакистанската армия близо до лагер 3.

Оставало му е малко докато успее да се върне в базовия лагер, но явно умората си е казала думата и Скатов допсука грешка при смяна на осигуровките. От непалската агенция обясниха, че въжето по маршрута е ново и сменено именно заради зимната експедиция.

В изминалите 24 часа никой не успява да изкачи върха. Заради лошото време атаката е прекратена, но Скатов не успява да се върне жив, както останалите.

Скатов пада от пътеката на около 7400 метра височина, а тялото му e намерено от армейски хеликоптер на около 5500 метра към 15:00 ч. местно време. С хеликоптер на пакистанската армия е транспортирано до близкото летище Скарду.

Преди 3 дни Атанас Скатов даде последното си интервю пред БНТ. От базовия лагер под К2 той каза, че това е последният му шанс да изкачи върха, защото в средата на февруари приключва зимната експедиция и всички трябва да слязат надолу. Това беше втотото изкачване на Скатов до лагер 3, след това остават лагер 4 на 8000 м и най-трудното, така нареченият Ботъл нек - отнел живота на немалко алпинисти и накрая изкачаването на самия връх.

На 16-ти януари група шерпи все пак успяха да изкачат единствения връх, който досега беше непокорен в зимни условия. Голямата радост беше помрачена от смърта на Серджи Минготе, който загина по подобен начин.

Тази сутрин в 10:30 когато всички алпинисти се връщат от лагер 3 към базовия лагер, Атанас Скатов липса. Оказва се че на слизане той не е успял да си прехвърли осигуровките и това е довело до фаталното падане.

"Докато се е катереше със своя шерпа, е минал няколко метра напред, за да може шерпата да го вижда добре. Докато е сменял системата си за безопасност от едното въже на другото, изглежда е възникнал проблем и Атанас е паднал. Но въжето беше добре, по същото въже слязоха много алпинисти. Това е просто грешка, не е бил достатъчно внимателен или просто е извадил лош късмет", разказа мениджърът на експедицията Канушур Гурей.

Въжето е било ново специално за целите на зимната експедиция, обясниха още огранизаторите. Според големия български алпинист и фотограф Дойчин Василев, който е изкачил Еверест, умората в случая е била водеща. Много често такива злополуки стават именно на слизане.

Водещи

Най-четени