Атентат срещу сграда на партията на Ердоган (ДОПЪЛНЕНА 2) 12.09 | 12:26

Кола-бомба е била взривена в източния град Ван, има 28 ранени

От iNews.bg

Пореден атентат в Турция и отново в източната част на страната. Тази сутрин в град Ван е била взривена кола-болба. Атентатът е бил извършен буквално на 2 метра от сградата на местната администрация. В съседство се намира и местната централа на управляващата в Турция Партия на справедливоста и развитието, чийто лидер е президентът Реджеп Тайип Ердоган.

В резултат на взрива има пострадали хора. Първоначално беше съобщено за 11 души, но малко след това броят им нарасна на 19. Засега няма данни за загинали. Това потвърждава и депутатът от Ван Бурхан Каятюрк пред CNN Turk, предаде "РИА Новости”. Той отбелязва и че атентатът реално е бил атака срещу Партията на справедливостта и развитието.Малко по-късно стана ясно, че ранените са се увеличили до 28.

Вследствие на взрива са пострадали и други сгради в района. Жилищни постройки са с избити стъкла. Атентатът е бил извършен около 11:00 ч. българско време.

Че атаката е била насочена именно срещу местната централа на партията на Ердоган заявява и друг депутат от града – Бешир Аталай. Той обяснява, че нападателите не са успели да взривят колата по-близо до сградата, тъй като достъпът до нея е ограничен с бариера и бетонни заграждения, предаде ТАСС. Срещу зданието пък има и полицейски пост.  

Според данни на Аталай няколко от ранените са в тежко състояние. Сред пострадалите от взрива има и двама полицейски служители.

В момента в града тече операция по издирване на нападателите. Една от хипотезите е, че зад атентата отново стои Кюрдската работническа партия (ПКК).

Водещи

Най-четени