Атентаторите в Бургас може да са били роднини 13.02 | 09:03

Това показва информация на канадския вестник National Post

От Владислав Рашков

Заподозреният канадски гражданин за атентата на летище "Сарафово" в Бургас е роднина на неидентифицирания терорист, който е загинал, докато е поставял бомбата, съобщава канадският вестник National Post, без да се позове на източник.

Според изданието ДНК експертиза е доказала, че участниците в атаката са били със семейна връзка. Не става ясно обаче дали човекът, който е поставял взривното устройство, е бил канадец.

Не е посочено и точно каква е връзката между двамата. Канадецът има брат, за когото няма данни за терористична дейност.

Експертът Мат Левит от Института за близкоизточна политика твърди, че родствените връзки в редиците на "Хизбула" са често срещани.

Канадецът продължава да бъде неназован, след като бе заподозрян в съучастничество от българските власти, допълва вестникът. Мъжът е емигрирал от Ливан в Канада и е живял там до 12-годишна възраст, след което се върнал в Близкия Изток, като останал с двойно гражданство.

Междувременно в канадския парламент се разглежда възможността да бъде отнето правото на двойно гражданство на канадците, които са заподозрени в терористична дейност.

След информацията, че канадско име е замесено в атентата в Бургас и заложническата криза в Алжир, министърът на гражданството и имиграцията Джейсън Кени каза, че законът ще бъде преразгледан.

България предаде имената на заподозрените на Европол.

Водещи

Най-четени