Атина: ЕС да не обещава, а да разпределя по-бързо бежанците 31.10 | 18:20

Министърът по миграцията Янис Музалас обвини Вишеградската четворка в саботаж

От iNews.bg

Гърция осъди Европейския съюз, че не може да изпълни своите ангажименти, за да се намали натискът върху Атина заради мигранти, една година след като влезе в сила споразумението за разпределяне тежестта от кризата. "Ние сме гневни на Европа, тя трябва най-накрая да изпълни задълженията си, както по отношение на прехвърлянето на мигранти, така и за подпомагане на изпълнението на сделката между ЕС и Турция", каза министърът по миграцията Янис Музалас по телевизионния канал Ert1.

Той коментира ставащото в момент, когато група от 111 сирийски бежанци напусна Гърция за Финландия в рамките на програма за преразпределение на мигрантите в държавите от ЕС. "Днес, една година след като стартира тази програма, партньорите на Атина от ЕС са взели само 5000 бежанци от Гърция. А бяха обещали да го направят за 33 000 от тях през първата година и по толкова сега и през 2017 г.", допълни Музалас.

Специално той отправи критика към "саботажа" на плана на ЕС, извършен от Вишеградската четворка – Унгария, Полша, Чехия и Словакия – които остро се противопоставиха на идеята. Музалас критикува липсата на Европа за прилагане на сделката между ЕС и Турция, по силата на която мигрантите, които пристигат на гръцките острови след 20 март, включително сирийските бежанци, могат да бъдат изпращани обратно в Турция.

Водещи

Най-четени