Ахмет Давутоглу не изключва нови инциденти във въздушното пространство на Сирия 04.12 | 21:00

Ще е нереалистично и неправилно да се чака разрешаване на конфликта в Сирия в скоро време, смята министър-председателят на Турция

От iNews.bg

Министър-председателят на Турция Ахмет Давутотлу не изключва, че във въздушното пространство на Сирия могат да се случат нови инциденти със самолетите на страните, водещи борба с "Ислямска държава", предаде ТАСС.

"Във въздушното пространство на Сирия вече няколко държави провеждат операция, което става сложно за самолетите им", каза Давутоглу.

"Продължаваме решително да работим със САЩ по въпроса на съвместните операции. Нашата основна цел е прочистването на региона от "Ислямска държава", добави той.

"Трудно е да се каже, че войната в Сирия приближава края си. Ще е нереалистично и неправилно да се чака разрешаване на конфликта в скоро време. Ако по-рано бяха взети под влияние предупрежденията на Турция, то този проблем щеше да се реши по-бързо", уверен е министър-председателят.

Отношенията между Анкара и Москва се влошихаименно заради свален самолет. Турските ВВС свалиха руски военен самолет. Турция твърди, че летателната машина е свалена над турска територия, докато Русия е категорична, че самолетът е свален над Сирия.

"Така и не разбрахме защо Турция свали руския изтребител. Само Аллах знае защо. Но Турция ще си плати за това, че стреля по нас в гръб", заяви вчера руският президент Владимир Путин по време на ежегодната си реч пред Федералното събрание.

"Аллах е лишил турската власт от разум и ще има наказание, но Турция няма да дочака от нас неразумна реакция, която да повлияе на целия свят, няма да хващаме оръжие, но няма да оставим нещата само до доматите или други икономически санкции, знаем какво трябва да правим и те ще съжаляват за действията си", подчерта Путин.

 

 

 

 

Водещи

Най-четени