Багдад: Вече няма „Ислямска държава“ в Мосул 22.06 | 09:30

Джихадистите обявиха поражението си с взривяване на древна джамия

От iNews.bg

Окупацията на Мосул от "Ислямска държава" на практика вече остана в историята, твърди Багдад. Това става ясно от думите на иракския премиер Хайдер ал Абади. Снощи джихадистката групировка взриви и разруши древната джамия "Ал Нури" в Мосул. Според Ал Абади това е официално обявяване на поражението на "Ислямска държава” в Мосул, предаде бТВ.

Групировката взриви средновековния мюсюлмански храм в момент, когато последните ѝ бойци са притиснати от иракската армия, подпомагана от международната коалиция и доброволните отряди. Това се случва в района на стария град в Мосул.

Повече от половин година войските на Багдад, заедно със съюзниците си, водят решителна битка с джихадистите за освобождаването на Мосул, който терористичната групировка обяви за своя столица в Ирак. През последните два месеца бойците на ИД са обградени в един единствен квартал, който все още успяват да удържат, макар и непрекъснато част от силите им да се оттеглят, предимно към сирийската граница. По всичко личи обаче, че иракската армия и съюзниците й ще успеят скоро да освободят и последния квадратен метър на града.

В същото време обаче самите джихадисти не са на същото мнение като премиера на Ирак. Според тях американски въздушен удар в причинил разрушаването на джамията. От САЩ обаче отрекоха веднага тази теза.

Водещи

Най-четени