Байдън спечели Мичиган, Тръмп обжалва и там 05.11 | 12:43

Кандидатът на демократите води с близо 120 хил. гласа при почти напълно преброени бюлетини

От iNews.bg

Кандидатът на Демократическата партия в президентските избори в Съединените щати - Джо Байдън води пред настоящия президент Доналд Тръмп с почти 120 хиляди гласа при почти пълно преброяване на гласовете в ключовия щат Мичиган, съобщиха информационните агенции, предаде БНР.

По данни от преброени 99% от гласовете Байдън получава 50,3 процента от вота, а Тръмп - 48,1 процента. Разлика, която е доста по-голяма от преднината на Тръмп в Мичиган през 2016 година, когато той надделя с малко над 10 хиляди гласа.

С шестнайсетте електори, които Мичиган изпраща в избирателната колегия за избор на президент, Джо Байдън вече изглежда си е осигурил 264 от необходимите 270 гласа, коментират експерти.

В същото време неговото изоставане от Доналд Тръмп в щата Джорджия продължава да намалява и вече е сведено до едва 23 009 гласа, според последна информация на CNN и Decision Desk, като остават да бъдат преборени около 90 000 гласа, които бяха подадени по пощата. Към настоящия момент Тръмп печели 49,62% от гласовете в Джорджия спрямо 49,15% за Байдън.

Трябва да се има предвид, че в този щат (Джорджия) даден кандидат може да поиска повторно преброяване на гласовете, ако разликата с неговия основен претендент е в рамките на 0,5 на сто, но няма автоматично повторно преброяване.

По-рано Тръмп заяви, че е спечелил в щата Джорджия, който носи 16 електорални гласа, но в последствие неговият щаб заведе жалба за спиране на преброяването на гласове. Изборните служители в щата обаче обявиха, че ще продължават да броят и се надяват да завършат цялото преброяване на гласовете до края на вечерта.

До момента настоящият държавен глава Доналд Тръмп може да разчита на 214 гласа в избирателната колегия, уточняват информационните агенции.

Щабът на Доналд Тръмп вече подаде жалби срещу преброяването на гласовете в щатите Мичиган, Пенсилвания и Джорджия.

Междувременно преднината на Джо Байдън в щата Аризона започна да намалява, като остават да бъдат преброени още около 275 хил. гласа.

Въпреки че Асошиейтед Прес и Fox News вече обявиха, че Байдън печели в Аризона, неговата преднина се сви с малко над 10 000 гласа до около 68 00 гласа (или около 2 процентни пункта) в сравнение с президента Доналд Тръмп.

Симпатизанти на настоящия президент демонстрираха в преброителен център в Детройт в сряда с лозунги "Спрете вота!", след като АП обяви Джо Байдън за победител в Мичиган, след като изчисли, че оставащите непреброени бюлетини в щата са твърде малко и в райони с преобладаващо влияние на Демократическата партия, за да може да се очаква Тръмп да стопи преднината на Байдън.

Според данните на АП Байдън си е осигурил 264 електори при необходими 270 за победа, а Тръмп изостава с 213.

В Мичиган щабът на Тръмп подаде съдебен иск за спиране на преброяването с твърдението, че на негови наблюдатели не бил осигурен достъп. Главният прокурор на Мичиган Дейна Несъл, от демократите, отхвърли обвиненията и каза, че на обществеността е бил осигурен достъп до преброителните центрове, като същевременно е налице строга система за контрол и проверка на процеса.

Водещи

Най-четени