Балканите бедстват (СНИМКИ) 20.05 | 08:55

Около ¼ от населението на Босна и Херцеговина e без питейна вода

От Мая Александрова

Около една четвърт от 4 милионната Босна и Херцеговина са без чиста питейна вода след най-тежките наводнения в най-новата история на страната, заяви външният министър, цитиран от ВВС.
Златко Лагумджия сравни бедствието с войната в Босна от 1992-95 г.

Досега най-малко 35 души са загинали в Сърбия и Босна заради наводненията, причинени от безпрецедентните проливни дъждове. Очаква се броят на жертвите да нарасне след като водите се отдръпнат.

"Последиците от наводненията са ужасяващи. Материалните щети не са по-малки, причинени от войната", заяви Лагумджия на пресконференция.

Той добави, че повече от 100 000 къщи и други сгради, вече са неизползваеми, а пътната инфраструктура е силно повредена. Външният министър съобщи, че е имало около 2000 свлачища, някои от които са на минни полета, останали от войната.

Служителите на гражданска защита заявиха, че около 500 000 души са били евакуирани или са напуснали домовете си. Хеликопетри, изпратени от ЕС, САЩ и Русия са помагали за евакуацията на анаселението.
Североизточната част на Босна е най-тежко засегната. Там къщите, пътищата и железопътните линии са под вода.

Близо 1,6 млн. души са засегнати от най-тежките наводнения от един век насам в Сърбия и Босна.

Около 1000 доброволци подсилваха диги в Белград по река Сава. Някои копаят на ръка, пълнят чували с пясък. Други ги струпваха на най-уязвимите места по 12-километровото протежение на реката в столицата, която до момента е пощадена от наводненията.

В някои от няй-засегнатите райони властите съобщават за гниещи трупове на удавени селскостопански животни, които представляват голям риск за здравето.

Въпреки, че водите се отдръпват в някои области, новата вълна от наводнения от река Сава в понеделник заплаши най-голямата електроцентрала в Сърбия, комплекса Никола Тесла, на 30 км от Белград. Заводът за изгаряне на въглища в град Обреновац произвежда около половината от електроенергията в Сърбия и войници и енергийни работници са работили през цялата нощт, за да се изградят бариери от чували с пясък.

Ситуацията в Обреновац е критичена и властите наредиха вчера целият град да бъде евакуиран.
Евакуация е наредена на населението на 11 села, които са по поречието на река Сава.

Сръбският премиер Александър Вучич обяви, че има нужда от още международната помощ, особено от доставки на храна, облекла и бутилирана вода.

Водещи

Най-четени