Балканските държави изнесли оръжия за 1.2 млрд. евро за Сирия 27.07 | 22:16

България, Босна, Хърватия, Черна гора, Словакия, Сърбия, Румъния и Чехия са сред топ доставчиците

От iNews.bg

През последните 5 години балканските държави са изнесли оръжия за над 1.2 млрд. евро за Сирия, благодарение на които конфликтът в страната не стихва, а даже напротив – непрекъснато ескалира. Официално доставките са за съседни на страната държави, но в крайна сметка оръжията попадат именно там. Това се твърди в доклад на организациите "Балканска мрежа за журналистически разследвания” и "Проект за разследване на корупцията и организираната престъпност”.

В документа се посочва, че за размирния район са заминали хиляди автомати, миномети, ракетни установки, тежки картечници, противотанкови установки, както и боеприпаси. Те са транспортирани по нови канали от Балканите до Персийския залив и държавите, граничещи със Сирия. Данните се потвърждават от документи на ООН и за осъществени полети на транспортни самолети. Те показват как към Близкия Изток заминават оръжия и боеприпаси от България, Босна, Хърватия, Черна гора, Словакия, Сърбия, Румъния и Чехия.

От момента на ескалация на напрежението в Сирия през 2012 г., тези държави са одобрили износ на оръжия и боеприпаси на обща стойност 1.2 млрд. евро. Докладът сочи, че те са били доставени предимно в Саудитска Арабия, Йордания, Обединените арабски емирства и Турция, т.е. основните оръжейни пазари за Сирия и Йемен.

Изследването показва, че новите канали са били отворени през зимата на 2012 г. Тогава десетки транспортни самолети натоварени с оръжие и боеприпаси, купени от саудитски компании, са отлетели от Загреб за Йордания. Хърватското правителство непрекъснато отрича каквото и да било участие в доставки на оръжия за Сирия. В същото време обаче бившият посланик на САЩ в Загреб Робърт Стивън признава официално, че през 2012 г. балканската страна е сключила сделка, финансирана от Саудитска Арабия.

Оръжейните търговци от Източна Европа са купували стоки от производители в собствените си държави, а паралелно с това са посредничили и при продажбата на боеприпаси от Украйна и Беларус. Засечен е случай и на опит за продажба на противотанкови ракетни комплекси съветско производство, изкупени от Великобритания. "Балканската мрежа за журналистически разследвания” и "Проектът за разследване на корупцията и организираната престъпност” са се сдобили и със секретен документ от ноември 2013 г., в който има данни как високопоставен служител на сръбското Министерство на отбраната изказва опасения, че доставеното на Саудитска Арабия оръжие ще бъде прехвърлено в Сирия.

Оръжията, купени от саудитци, турци, йорданци и ОАЕ, което след това се доставя в Сирия, преминава основно през 2 тайни разпределителни центъра – в Турция и в Йордания, твърдят авторите на разследването, предаде "Интерфакс”. След това стоката се транспортира по пътищата към сирийската граница или пък се хвърля от самолети над територията на страната. Авторите на доклада твърдят, че имат конкретни доказателства за такъв случай със сръбски автомати, хвърляни от саудитски самолети.

САЩ също са замесени в тази търговия, твърдят авторите на доклада. Вашингтон е купувал големи количества бойна техника от държави в Централна и Източна Европа, след което ги е доставил на умерената сирийска опозиция, за да се противопостави тя на "Ислямска държава”. Американски документи, проследяващи маршрути на товарни кораби показват, че по поръчка на Командването за специални операции на САЩ, което отговаря за прикритите доставки на оръжие за Сирия, от декември 2013 г. 3 товарни кораба са били изпратени до Балканите, за да осъществят доставки в Сирия.

Според думите на един от командирите на Сирийската свободна армия, оръжието от Централна и Източна Европа в страната се разпределя централизирано. А различни групировки могат да получат достъп до него, ако заявят, че ще се борят с "Ислямска държава”. "  Ако кажете, че ще воювате срещу ИД, ще получите каквото поискате. Ако обаче кажете, че се борите с режима на Асад, ще си тръгнете с празни ръце”, обяснява той.

Водещи

Най-четени