Балканският маршрут – ужасяващ ад за децата бежанци 26.01 | 12:37

Хлапетата редовно стават жертви на жестоки побои, алармира неправителствена организация

От iNews.bg

Балканският маршрут е най-предпочитаният за достигане до мечтаната Западна Европа от мигрантите. И макар да беше направен опит да бъде пресечен, през границите продължават да минават нелегални чужденци. По пътя обаче те преживяват истински ад – редовно стават жертви на жестоки побои от полицията, нападения от кучета и какви ли не други зверства.

Това алармира неправителствената организация "Спасете децата", пише Independent. Според информацията възрастните и децата биват насилствено изтласквани назад към Сърбия от Унгария и Хърватия. До 100 на ден са преминаващите бежанци, като от тях почти половината са деца – 46%.

"Мигрантите са бити от полицаи и хапани от кучета, крадат се одеалата и обувките им. Това е начинът, по който полицията прави преминаването им, колкото се може по-трудно. Цяла група тийнейджъри ми казаха, че побоите, ухапванията от кучета и отблъскването са станали обичайни", коментира говорителката на организацията Джема Паркин.

Ако трябва да говорим в цифри, според информация от Върховния комисариат на ООН за бежанците 1600 мигранти са били незаконно принудени да пресекат обратно границите на балканските страни от ноември. По този начин тези, които пристигнали в Белград, се оказали блокирани и нямало как да продължат пътуването си.

Благотворителната организация констатира, че около 30 деца на ден нелегално са връщани обратно в Сърбия. На много бежанци им се отказва правото, съгласно закона за убежищата, за индивидуална оценка на техните нужди от международна закрила.

Водещи

Най-четени