Бан Ки Мун разкритикува екзекуцията на шиитския духовник 03.01 | 15:56

Генералният секретар на ООН многократно призовавал саудитските власти да отменят смъртното наказание

От Кристиан Костурков

Генералният секретар на ООН Бан Ки Мун изрази дълбокото си съжаление и скръб по повод екзекуцията на шиитския духовник Нимра ан Нимра и още 46 човека от страна на властите в Саудитска Арабия, което предизвика протести в арабския свят, а на някои места дори и размирици. В тази връзка ръководителят на световната организация за пореден път се изказа твърдо против смъртното наказание и разкритикува саудитските власти, че го прилагат.

"Генералният секретар е дълбоко огорчен от присъдите и наказанията в Саудитска Арабия. Шиитският духовник и останалите 46 човека са били осъдени в процес, предизвикал сериозни притеснения във връзка с обвиненията и справедливостта на процеса”, заявява говорителят на Бан Ки Мун Стефан Дюжарик, предаде ТАСС.

Генералният секретар на ООН нееднократно е повдигал пред саудитските власти въпроса за делото срещу Нимра ан Нимра, допълва още официалният говорител. В разговорите Бан Ки Мун твърдо се е противопоставял срещу евентуалната му екзекуция, а същевременно е призовавал и властите въобще да се откажат от тази смъртното наказание.

Водещи

Най-четени