Бан Ки Мун свиква на 30 септември Среща на върха на ООН за бежанците 13.09 | 19:33

Според него кризата с мигрантите в Европа е като цунами и иска спешно решение

От iNews.bg

Генералният секретар на ООН Бан Ки Мун смята да свика на 30 септември специална среща на върха по темата за миграцията, тъй като проблемът е извънреден. Това заяви самият той в интервю за руска телевизия, цитиран от ТАСС.

Той коментира, че "в Европа се готвят колективно да обсъдят проблема с бежанците през ноември", но това е прекалено далече във времето. "Проблемът е спешен и налага спешни решения", категоричен е генералният секретар на ООН.

"Сегашната криза се разраства като цунами. Първото, което е нужно да направят в такъв случай и европейските, и азиатските лидери – независимо къде и кога се появи подобна криза, е да осигурят на принудителните преселници достойнство и безопасност", подчерта той.

Според него европейските лидери вече са започнали да показват толерантност по отношение на мигрантите в страните им. "Вече го правят, но предстои много повече да се направи. Затова често разговарям с ръководителите на европейските държави по телефона и възнамерявам да свикам специална среща на върха на 30 септември по миграционната криза", обяви Бан Ки Мун.

 

Водещи

Най-четени