Башар Асад: Турция играе двойна игра 18.11 | 14:41

Слизането ми от поста зависи от волята на народа, а не от международни конференции, казва сирийският президент

От Кристиан Костурков

Турция играе двойна игра около борбата с "Ислямска държава" и бежанците. Такова мнение изказва сирийският президент Башар Асад в интервю за френското списание Valuer Actuel. "Западът демонстрира някакво заслепяване за това какво става в Турция. Именно тя оказва поддръжка на групировките "Ислямска държава" и "Джабхат ан-Нусра". А в същото време изпраща към Европа милиони мигранти", казва сирийският президент. Той добавя и че европейските държави би следвало да се вгледат по-внимателно и да се замислят какво точно планира турският президент Реждеп Тайип Ердоган.

По въпроса за предаването на поста президент на Сирия Асад коментира, че това е въпрос, на който изключително трябва да отговори народът в страната. "Това не трябва да се разглежда на международни конференции. Това може да реши само народът или парламентът", категоричен е президентът. Той допълва, че и хората, които искат да унищожат него и Сирия реално целят унищожението на последната светска държава в региона. "Това обаче е неотменима част от сирийската държава и има огромно значение за Близкия Изток", казва още Асад.

"Нееднократно съм заявявал, че нито един чужденец не може да носи отговорност за бъдещето на Сирия, включително и за политическата система в страната. Единствено сирийският народ има право да изказва своите възгледи по тези въпроси. Затова всички онези коментари, които слушаме от Запад, са напълно безползени за нас", казва Асад. И добавя, че народът на Сирия е платил прекалено висока цена след 5 години война, 250 хил. жертви, 6-7 милиона бежанци и вътрешни мигранти и разрушена инфраструктура за над 200 млрд. долара, за да се предаде и да се съгласи да стане една зависима и изпълняваща политическата воля на други държави страна.

В интервюто той изказва съболезнованията си на Франция за случилите се в Париж терористични атаки. Но и изказва своите забележки по отношение на френската външна политика в близкоизточния регион, която, според Асад, е грешна. "Франция няма да може да се пребори успешно с "Ислямска държава", ако продължава да смята Катар и Саудитска Арабия за съюзници", предупреждава той. Асад допълва и че Сирия може да започне да предава на френските власти полезна информация и данни, ако обаче Париж промени политиката си към региона.

Башар Асад определя руския президент Владимир Путин като единствения в момента истински защитник на християнството. "Когато погледна ситуацията в света в момента, се убеждавам, че единствено Путин защитава християнската цивилизация и само на него може да се има доверие", заявява сирийският президент, предаде ТАСС.

Водещи

Най-четени