Башар Асад продължава да разединява Путин и Обама 29.09 | 08:41

Москва и Вашингтон ще координират потенциални военни действия, за да не се стига до случайни сблъсъци на армиите им

От iNews.bg

Ситуацията в Сирия продължава да е основната точка на неразбирателство между Русия и САЩ. Това стана ясно по време на срещата между президентите на двете държави Владимир Путин и Барак Обама, която се проведе в рамките на 70-тата сесия на ООН. Двамата са се договорили да търсят по дипломатически път разрешаване на кризата в Сирия, но различията им по отношение на Башар Асад остават.

Москва настоява той да остане начело на държавата, докато Вашингтон е категорично против, предадоха световните агенции. Според Барак Обама Асад носи основната вина за кризата в Сирия. От своя страна Владимир Путин настоява, че сирийският лидер и редовната му войска са единствената алтернатива за борба срещу "Ислямска държава” и те трябва да получат международна подкрепа. След срещата руският президент обяви, че страната му обмисля по какъв начин може да помогне допълнително на армията на Башар Асад и кюрдските сили в борбата им срещу "Ислямска държава”.

Москва и Вашингтон ще координират действията на своите армии. Така ще бъдат избегнати евентуални нежелани сблъсъци между руски и американски военни при евентуални техни операции в Сирия, стана ясно още след срещата между Путин и Обама. 

Не стана съвсем ясно обаче дали двамата са се договорили нещо по-конкретно за уреждане на кризата в Донбас. Барак Обама е подчертал, че САЩ продължава да стои твърдо зад запазването на териториалната цялост на Украйна. В тази връзка американският президент е изразил своето безпокойство от плановете на сепаратистите да проведат местни избори в самопровъзгласилите се Луганска и Донецка народни републики. Според Обама трябва да се работи за изпълнението на споразуменията от Минск, което е постижимо дори в рамките на няколко месеца.

От своя страна Владимир Путин отбелязва след срещата с американския си колега, че САЩ така или иначе участва активно в процеса по урегулиране на конфликта в Украйна, макар и това да не се вижда толкова, колкото работата на Русия, Франция и Германия. Въпреки това обаче Вашингтон в известна степен подкрепя правителството в Киев и поддържа постоянен контакт с европейските държави по въпроса. В същото време САЩ и Русия са изградили добри делови контакти за украинската криза на ниво своите външни министерства, отбелязва още Путин.

Водещи

Най-четени