Бащата на лазера почина 28.01 | 11:49

Светът изгуби нобеловия лауреат по физика Чарлз Таунс

От Филипа Тодева

Неговите изобретения промениха човешкия живот и направиха възможни големите крачки към техническия прогрес на нашия век. Той, без съмнение, може да бъде определен като един от най-големите физици на нашето време.

Светът изгуби нобеловия лауреат Чарлз Таунс. Световноизвестният учен е починал на 99-годишна възраст.

През 1964 година Таунс получи Нобелова награда за физика, а през 2005 година – наградата "Темпълтън", като по този начин се нареди до неповторимата Майка Тереза.

В един от най-престижните научни институти в света – "Макс Планк" Германия го наричат научен гигант.

Изтъкнат изследовател както в сферата на точните науки, така и по отношение на духовността, ирационалното, днес трудно можем да си представим човешките дейности, без широкото приложение на неговия лазер.

Тази технология стои в основата на производството на CD, DVD, баркодовете в супермаркетите, геодезията, военната индустрия, където се произвеждат детектори и много други.

В медицината се произвеждат т.нар. лазерни скалпели, благодарение на които се премахват татуировки или се коригират очни проблеми.

В астрономията пък технологията се използва за далечни наблюдения, в комуникациите нямаше да как да се справим без високоскоростния оптичен интернет.

Водещи

Най-четени