Бегом към Македония - лекарствата там вече са по-евтини 19.03 | 10:38

Общо 352 лекарства от вчера са с по-ниски цени в западната ни съседка

От Кремена Бедерева

Общо 352 лекарства (218 генерични и 134 иновативни) от вчера са с по-ниски цени в Македония, съобщава скопският вестник "Дневник".

Става дума за пето поред намаление на цените на лекарствата, с което общите икономии на годишно ниво възлизат на 3 млн. евро. Икономиите от всичките пет намаления на цените на 3000 лекарства досега са над 30 милиона евро.

Министърът на здравеопазването на Македония Никола Тодоров заяви вчера, че продължаващото намаляване на цените на лекарствата е направено в съответствие с последните изменения в Закона за лекарствата и приетата методология за начина на формиране на цените на лекарствата. То се прави два пъти годишно (през октомври и март) и тази политика на правителството ще продължи и в бъдеще.

Вестник "Вечер" отбелязва, че са намалени цените на лекарствата за високо кръвно налягане, аналгетиците, антибиотиците, антимикробните лекарства, антивирусните препарати, седативите, противоревматичните лекарства, както и лекарствата за храносмилателната система.

Средното намаление на генеричните лекарства е 18,42%, посочи министърът на здравеопазването на Македония.

Висок процент на намаляване на цените има при лекарствата за лечение на гъбични инфекции, който достига до 88,39%, за епилепсия (65,83%), за рак (до 65%), за укрепване на зъбите (62%).

От министерството на здравеопазването подчертаха, че намаляването на цените на лекарствата ще продължи в бъдеще на всеки шест месеца и желание на правителството е освен намаляването на цените, лекарствата да са достъпни, което е необходимо за поддържане на здравето, за превенция и за лекуване на определени заболявания, допълва още БТА.

Водещи

Най-четени