Бедни емигранти строят стадионите на богатата Катар 23.04 | 13:09

Amnesty International критикува властите, че не защитават работниците

От Лазар Тодоров

Властите в Катар са се провалили в опитите си да защитят правата на работниците от чужбина. В богатата арабска държава има стотици хиляди емигранти от Южна и Югоизточна Азия и Южна Африка, които търсят препитание и по-добър живот, но вместо това стават жертви на насилие и нямат никакви права. Това сочат изводите от последния доклад на международната правозащитна организация Amnesty International.

"Работниците емигранти в страната стават жертви на дискриминационната система, която отказва да им предостави, дори основна защита и ги оставя уязвими за експлоатация и насилие, включително насилствен труд или трафик на хора", коментира Ауди Гауран, ръководител в Amnesty International.

В Катар има поне 84 000 жени емигранти. Повечето от тях напускат родните си места, подлъгани от обещани добри заплати и нормални условия на труд. Веднъж започнали работа обаче, на тях им се налага ежедневно да полагат допълнителни часове на работа. Някои от тях работят по 100 часа на седмица без почивен ден. Често единствената почивка на тези жени се изчерпва с оскъдните часове сън.

Следователите са установили, че повечето жени са физически и сексуално насилвани. Заради строителството на стадионите за Световното първенство по футбол в Катар са емигрирали милиони строителни работници от Южна и Югоизточна Азия и Южна Африка. Повечето работници идват от изключителни бедни райони и за това се чувстват уплашени и отказват да се жалват пред властите. За това и работата на следователите в защитата на правата им е изключително затруднена.

Водещи