Бедствията през 2010 г. са стрували 222 млрд. долара 30.11 | 17:32

Икономическите загуби от природни и предизвикани от хората катастрофи са три пъти по-големи спрямо миналата година

От Кристалина Илиева

Природните и предизвикани от човека бедствия, случили се по целия свят през 2010 година, са донесли икономически загуби в размер на 222 милиарда долара, отчете най-голямата застрахователна компания в света Swiss Re.

Тази сума е три пъти по-голяма спрямо изхарченото за покриване на разходите от бедствията през 2009 година.

Големите катастрофи на тази година са коствали живота на 260 хиляди души. Повечето от загиналите, 222 хиляди души са станали жертва на земетресението в Хаити. Други бедствия с много фатални последствия са пожарите в Русия през лятото, в които загубиха живота си 15 хиляди души и наводненията в Китай и Пакистан, по врме на които загинаха 6225 човека.

Въпреки тройно по-пагубните загуби през настоящата година, разходите на застрахователите по света са се покачили само с 34% спрямо 2009 година до 36 милиарда долара. Причината е, че най-разрушителните катастрофи са се случили в региони, слабо покрити от застрахователна та мрежа.

Най-скъпи за застрахователите са били земетресението в Чили, струвало на осигурителните институции 8 милиарда долара, и зимните бури в Западна Европа, за които са изплатени застраховки на стойност 2.85 милиарда долара.

От швейцарската компания споменават и петролния разлив в Мексиканския залив, който е струвал 1 милиард долара на застрахователната индустрия, въпреки че сумата може и да расте.

Водещи

Най-четени