Бежанци вилняха във френската "Джунгла" (СНИМКИ/ОБНОВЕНА) 24.10 | 08:17

Мигрантите недоволстват заради премахването на лагера край град кале

От iNews.bg

Затварянето на имигрантския лагер край френския град Кале, известен като "Джунглата", доведе до сериозни размирици. Цяла нощ местната полиция се опитваше да се справи с недоволството на чужденците, които са предимно от Африка и Близкия Изток. В знак на протест те започнаха да хвърлят камъни по униформените. 

Граната със сълзотворен газ, попаднала в контейнер за боклук, подпалила пожар. Също така в пламъци избухнали и няколко химически тоалетни.

По план премахването на незаконния лагер започна днес и трябва да бъдат евакуирани около 6500 души, сред които 1300 деца. Затова стотици мигранти с куфари, раници и всякаква покъщнина посрещнаха изгрева край Кале на опашка в очакване да бъдат преместени на друго място от френските власти.

Заради случилото се тази нощ обаче властите се притесняват, че премахването на лагера ще бъде съпроводено с нови безредици. Възможно е да се възползват от ситуацията и близо 200-те привърженици на ултралявото движение "Без граници" в района.

В момента на мястото вече има стотици полицаи, както и тежка техника. Освен това допълнителен кордон трябва да предотвратява нападенията на анархистите, повечето от които са дошли от Великобритания.

Според плановете на кабинета хората, които бягат от войната и бедността, трябва да заживеят в нови 450 центъра из цялата страна. Повечето от тях обаче се надяват да успеят да стигнат до Великобритания. Само че Лондон не допуска по-голямата част от тях, като се позовава на международните споразумения, които изискват имигрантите да търсят убежище в първата страна от ЕС по пътя си.

Още снимки можете да видите в нашата ГАЛЕРИЯ.

Водещи

Най-четени