Бежанци от цели 10 държави заливат Европа 31.08 | 17:00

Граждани на страните от Западните Балкани изпреварват по брой мигрантите от Пакистан, Нигерия и др.

От iNews.bg

Бежанската вълна към Европа не спира от години, а последните 2 вече се превърнаха в най-критичните в историята на Стария континент. Сега материал на руския вестник "Коменрсант” показва, че мигрантите пристигат от цели 10 държави. Оказва се, че сред тях изобщо няма основно бягащи от ужаса на войната в Близкия Изток. Не по-малко сериозен е и мигрантският поток дори от страни в самата Европа – от Западните Балкани като Албания, Косово и Сърбия например.

Все пак Сирия наистина води класацията по мащаб на преселилите се хора. До момента нейните граждани, подали молби за предоставяне на бежански статут, са цели 555 000, показват данни на Евростат. Което представлява близо 30 на сто от общия брой мигранти от страната. Най-много от сирийските бежанци искат да се заселят в Германия (58%), Унгария (12%) и Швеция (10%). Гражданската война в Сирия се води без прекъсване от 2011 г. Досега в конфликта е бил отнет животът на 500 000 души, а ранените са над 2 млн. Поради всички тези причини общият брой бежанци от Сирия от началото на войната надмина 4 млн. души.

На второ място в топ 10 на страните, от които идват мигрантите, не е Ирак, който е втората по значимост конфликтна точка от проблема с "Ислямска държава”, а Афганистан. От тази страна до Европа вече са се добрали 265 000 души, които искат убежище. Което пък представлява 14% от бежанския поток към Стария континент. Те искат основно да се заселят в същите три държави, както и бежанците от Сирия.

На трето място в мрачната статистика вече идва Ирак. 191 000 негови граждани вече са поискали официално убежище в ЕС, което означава, че всеки десети бежанес в Европа идва от Ирак. Германия, Швеция  и Финландия пък са държавите, в които най-много иракчани предпочитат да се заселят.

Към Европа са се устремили и албанците, 80 000 от които искат убежище в ЕС. Те искат да желаят да се заселят предимно в Германия - 78%. Много по-малка част предпочитат във Франция - 7% и Швеция 4 на сто. Потокът от бежанци от страната е в резултат на тежката икономическа ситуация. БВП на глава от населението в Албания е един от най-ниските в Европа  - едва 3700 евро по данни за 2015 г. За сравнение в ЕС той е средно 28 700 евро). Безработицата е 17.65%, а сред младежите до 24-годишна възраст – над 30%.

Веднага след албанците се нареждат съседите им от Косово, предаде БГНЕС. От които 78 000 искат да живеят в ЕС, основно в Германия (52%), Унгария (32%) и във Франция (7%). Отново икономическата катастрофа е основна причина за бягството от страната. В Косово е най-ниският БВП на глава от населението в Европа – 3 300 евро. Безработицата е около 30%, а сред младежите до 24-годишна възраст - около 50%.

На шесто място е ядрената сила Пакистан, откъдето 71 000 души искат да живеят в ЕС. Основно те са насочили поглед към Италия (26%), Унгария (26%) и Германия (22%). Страната се намира в състояние както на вътрешен военен конфликт (със сепаратистите от непризнатата държава Вазаристан и ислямистките групировки), така и на външен (с Индия за региона Кашмир).

Седма позиция в класацията заема Иран. 46 000 негови граждани са подали искане за получаване на убежище в ЕС. От тях най-много – 38%, искат да живеят в Германия, 14% във Великобритания 11% в Швеция.

На осмо място е Нигерия с 45 500 желаещи да получат убежище в ЕС. Най-много от тях – 59%, искат да живеят в Италия, 22% - в Германия и 6% във Франция.

Еритрея е на девето място в тази статистика с 45 500 подали искания за убежище в ЕС. От тях 39% искат да живеят в Германия, 18% - в Швеция и още толкова в Холандия.

Класацията затваря отново балканска държава - Сърбия. 36 000 от северозападните ни съседи официално са поискали убежище в ЕС. Както и при повечето в класацията най-много – 88%, искат да се заселят в Германия. На следващото място е Швеция, но едва за 4% от сърбите тя е предпочитана, с за 2 на сто това е Холандия. По данни на Световната банка над 25 на сто от населението в съседна Сърбия живее под прага на бедността. Безработицата в страната е около 18%. Трябва да се отбележи, че от началото на миграционната криза в Европа през 2015 г. през Сърбия транзитно мина голяма част от бежанския поток, насочил се към Западна Европа.

Водещи

Най-четени