Бежанците пак заливат Европа като цунами 06.07 | 07:29

Само за ден през Средиземно море до Италия са достигнали 4500 мигранти

От iNews.bg

"Цунами” от бежанци отново залива южните брегове на Европа. Само за един ден през Средиземно море до Италия са успели да достигнат 4500 нелегални мигранти. Вчера местната брегова охрана и корабите на Frontex са провели цели 30 спасителни операции, след което бежанците са били превозени до сушата.

От началото на годината пък до Италия са успели да се доберат над 70 хил. души, сочат данните на местното Министерство на вътрешните работи. Данните на Международната организация по миграция потвърждават тенденцията и сочат почти същите данни. От 1 януари до 3 юли в Европа през морето нелегално са достигнали 227 316 души. Най-голяма част от тях са пристигнали в Гърция - 158 398 мигранти. На второ място е Италия с 67 538. Паралелно с това в Средиземно море са се удавили или изчезнали безследно 2920 бежанци. Повечето мигранти се насочват към Италия през Либия и Египет. Не са малко и опитите на африканци да се прехвърлят нелегално в Испания, предаде БГНЕС. Директорът на Frontex Фабрис Леджери обяви наскоро, че новата мигрантска вълна, пред която ще се изправи Европа това лято, ще бъде по-голяма и ще има повече хора от Африка.

Междувременно, както бе съобщено във вторник, македонската полиция залови 96 нелегални мигранти в товарен камион на магистралата Гевгелия – Скопие. Вътре били натъпкани хора от Пакистан, Афганистан, Ирак и Сирия. По всяка вероятност групата е влязла на територията на страната от Гърция. Граничният пункт при Гевгелия е затворен за преминаване мигранти от март тази година, но въпреки това опитите за нелегално преминаване продължават. Такива все по-често се засичат и на българската граница. 

Водещи

Най-четени