Без интеграцията на ромите целите в Европа 2020 няма да бъдат изпълнени 06.05 | 13:44

Мнението е на комисаря по въпросите на заетостта в ЕС Ласло Андор

От iNews.bg

Бедността си остава голям проблем в Европа и е ясно, че европейският социален модел, който все пак помогна за защита от световната криза, не е достатъчен, е мнението на комисарят по заетостта в ЕС Ласло Андор.

То беше изказано по време на пленарната сесия на Европейския икономически и социален комитет. По мнение на Андор е нужно сътрудничество на всички институционални нива в ЕС, за да бъдат постигнати целите в икономическата стратегия Европа 2020.

Нужно е да научим уроците от неуспеха на Лисабонската стратегия, коментира още той.

Един от начините стратегията да бъде изпълнена е пробив по отношение на интеграцията на ромите в общността, смята комисарят. Той допълни, че страните от ЕС трябва да представят програми за това до края на 2011 година.

От своя страна президента на Комитета Щафан Нилсън коментира, че институцията ще помогне на ромското общество да заеме своето място в европейското общество.

По време на сесията беше отбелязано още засилване на ксенофобските настроения и расизма в Европа, което е осъдително само по себе си, но има и негативен ефект на трудовите пазари.

 

Водещи

Най-четени