Без международна среща за проблема на „разделения остров“ 27.12 | 14:34

Кипър отхвърли предложението

От Филипа Тодева

Кипър официално отхвърли предложението за организиране на международна среща за разрешаването на проблема с разделението на острова.

Говорителят на правителството на републиката Стефанос Стефану подчерта, че позицията на Никозия остава неизменна и че международна конференция за Кипър може да се състои само тогава, когато лидерите на двете разделени етнически общности на острова постигнат сближаване на позициите по ключовите аспекти на проблема, предаде БТА.

Според кипърската държавна телевизия Си Уай Би Си идеята за организирането на такава среща принадлежи на специалния съветник на генералния секретар на ООН по въпроса за Кипър Александър Даунър.

Австралийският дипломат е на мнение, че конференцията трябва да подготви почвата и да формулира условията за разрешаване на кипърския проблем.

Кипърският правителствен говорител каза, че подобна инициатива е в пълно съответствие с позицията на Турция, която се стреми да се освободи от действащите и съгласувани с нея параметри на преговорния процес, отразени в резолюциите на Съвета за сигурност на ООН.

А те, по думите му, предвиждат провеждане на преки междуобщностни преговори под егидата на ООН с цел разрешаване на кипърския проблем и в крайна сметка повторно обединяване на страната в рамките на една свободна федерация.

Водещи