Без повече ментолови цигари в ЕС 20.05 | 17:51

Мярката бе приета още през 2016-а като част от пакета за борба с пушенето

От iNews.bg

От днес влиза в сила забрана за продажба на тютюневи изделия с аромат на ментол в страните от Европейския съюз. Решението е взето още през 2016 г. в рамките на пакета от мерки за борба с тютюнопушенето, но влиза в сила едва сега. Причината за това е, че за производството на цигари с аромат на ментол, които заемат над 3% от пазара на тютюневите изделия, беше предвиден преходен период до 2020 г., пише "Дойче веле”, предаде БГНЕС.

Забраната за продажба на цигари и тютюн с различни видове аромат влезе в сила през 2019 г., докато за останалите тютюневи изделия мерките ще започнат да действат от 2024 г. Сред тях е и задължението на опаковките на тютюневите изделия да бъдат отпечатани предупредителни снимки и надписи за вредата от тютюнопушенето, които да заемат 2/3 от всяка страна.

Защо цигарите с ментол са особено опасни?

Най-големият проблем при ментола е, че има охлаждащ и болкоуспокояващ ефект, обяснява Катрин Шалер от германския център по онкологични изследвания. Благодарение на това димът се вдишва по-лесно, което прави целия процес на пушене по-приятен за начинаещия пушач.

По оценка на Световната здравна организация, заради здравословни проблеми, предизвикани от тютюнопушенето 8 милиона души ежегодно умират от преждевременна смърт.

Водещи

Най-четени