Безпилотни самолети ще търсят тайните на древните инки 26.08 | 17:21

Така ще улесняват археологическите разкопки

От Филипа Тодева

Модерни археолози, такива са перуанците. В страната, която е дом на изумителния град на инките Мачу Пикчу и хиляди древни руини, археолозите ще използват безпилотни самолети, за да ускорят мудните археологически проучвания и да защитят обектите от незаконни ползватели на земите и строителни предприемачи, предаде Reuters.

Самолети ще помагат на нарастващ брой изследователи да изготвят триизмерни модели на местните обекти, вместо да разчитат на традиционните карти. Времето за проучвания също ще намалее - до дни и седмици, вместо месеци.

Бързината е ценен съюзник за перуанските археолози. Местната икономика отбелязва среден годишен растеж от 6,5% през последното десетилетие и предприемаческата дейност измества плячкосването като основна заплаха за културните съкровища на страната.

Строителни предприемачи и земеделци все по-често настъпват към площите, приютяващи културни обекти, и оставят след себе си белези на разруха.

Изследователите например все още събират парчетата от пирамида близо до Лима, за която се смята, че е на близо 5000 години и която бе срината до основи през юли от строителни фирми.

Водещи

Най-четени