Безплодната игра на котка и мишка с бежанците струва на Европа 13 млрд. евро 18.06 | 21:57

От нещастието на всички ликуват само трафикантите на хора с печалба от 16 млрд. евро

От Ростислава Иванова

През последните 15 години европейските страни са похарчили 11,3 милиарда евро за депортиране на милиони емигранти и още 1,6 милиарда евро за граничен контрол без това да е дало голям резултат. В същото време трафикантите са спечелили близо 16 милиарда евро от нещастието на бедстващите хора, търсещи спасение на Стария континент от глада и войните в стрраните си.

Това показва публикувано в сряда публично проучване на организацията "Майгрантс файлс", съставена от европейски журналисти и от други професионални групи, предаде AFP.

Според изследването от 2000 г. насам страните от ЕС, Норвегия, Швейцария и Исландия са похарчили над 11,3 милиарда евро, за да депортират милиони мигранти, като средно депортацията на един човек е струвала 4000 евро. Половината от сумата са разходи за транспорт, посочва агенцията, цитирана от Фокус.

В същото време мигрантите са платили на трафиканти над 15,7 милиарда евро, за им помогнат да влязат на европейска територия. През 2014 г. над 600 000 мигранти са поискали убежище в ЕС. Бежанците по света за миналата година пък са достигнали 60 милиона души – колкото би наброявало населението на голяма държава, заемаща пето място по численост.

Според изследването европейските страни "не са успели да попречат на бежанците да достигнат Европа", въпреки че са използвали високотехнологични сензори, оборудвали са гръцката, италианската, българската и испанската граница с военна техника и са депортирали всяка година хиляди хора.

Междувременно след намерението на Унгария да издигне ограда по границата си със Сърбия заради прииждащите бежанци, вътрешният министър на западната ни съседка Небойша Стефанович призова страните-членки на ЕС да помогнат на страната му да защити границите си - най-вече с България и Гърция, откъдето идват най-много нелегални мигранти, предаде сръбското електронно издание Akter.

"Призовавам страните-членки на ЕС да помогнат на Сърбия да защитят границите си със съседните страни, откъдето идват нелегалните мигранти, от страните членки на ЕС – България и Гърция", е заявил Стефанович.

Водещи

Най-четени