Безредиците във Фъргюсън не стихват 18.08 | 10:40

"Изглежда като гражданска война", отбелязват медии за протестите в Мисури

От Антония Михайлова

В американския град Фъргюсън (щата Мисури) не стихват безредиците, започнали преди повече от седмица след убийството на тъмнокож младеж от бял полицай.

В неделя, на 17 август, вечерта в града отново се чула стрелба. Властите на Фъргюсън решили да продължат вечерния час, въведен в нощта на неделя, с още една нощ, пише в. St. Louis Post-Dispatch. Съобщава се, че патоанатомите са провели повторна аутопсия на тялото на загиналия младеж и са изяснили, че в него е стреляно не по-малко от шест пъти от близко разстояние.

Вечерният част действа във Фъргюсън от полунощ до пет часа сутринта. Малко преди началото му в неделя полицията в Сейнт Луис призовала участниците в акцията на протеста да се разотидат по домовете си. "Хвърляни са коктейли "Молотов" по полицаите. Тактическите части са на място. Моля, разотивайте се!", се казва в съобщение на полицията в Twitter.

Но някои протестиращи отказали да се подчинят. След това полицаите приложили срещу тях сълзотворен газ и димки, като служителите на реда били с бронежилетки и противогази. Намиращите се на мястото на произшествието журналисти описали ситуацията като пълен хаос. "Случващото се във Фъргюсън изглежда като гражданска война", написал журналист от The New Yorker.

Напрежението във Фъргюсън се засили, след като полицията публикувала детайли от произшествието. Става дума за запис от камера за наблюдение, показваща, че малко преди да бъде застрелян, 18-годишният Майкъл Браун е извършил дребна кражба.

Повечето жители оценили действията на властите като желание да отвлекат вниманието от убийството. Жестокото разпръскване на демонстрацията с използване на сълзотворен газ, гумени куршуми и служебни кучета още повече подкопало доверието между населението и служителите на реда.

Отказът на властите веднага след произшествието да назоват името на полицая убиец и явното смазване на демонстрацията със сила предизвикали възмущението на тъмнокожите жители на Фъргюсън, които тук са мнозинство – 69% от населението. Цялото ръководство на щата Мисури и град Фъргюсън се състои от бели, отбелязват медии.

Първоначално демонстрациите против полицейския произвол протичали мирно, огромни тълпи от протестиращи вървели с вдигнати нагоре ръце. Те били невъоръжени, което не можело да се каже за полицията, хвърлена срещу тях. Тя била въоръжена с най-съвременна техника, при това не полицейска, а военна, което се виждало дори с невъоръжено око.

Полицаите не били в традиционна униформа, а в камуфлажни гащеризони. На главите си имали черни каски, лицата им били покрити с противогази. В ръцете си носели армейски пушки М-16. Полицията била подкрепяна от бронетранспортьори и вертолети.

Властите заявили, че действията на полицаите са насочени не срещу участниците в акцията, а срещу вандали и мародери.

Водещи

Най-четени