Безсънна нощ около Охрид, серия от силни трусове разтресоха региона 04.07 | 10:32

Земетресенията бяха близо 20, много хора се преместиха от домовете в колите си

От Кристиан Костурков

Македония и по-скоро районът около Охрид, продължава да се тресе. След силното земетресение вчера със степен 5 по скалата на Рихтер, през изминалата нощ имаше цяла серия от по-слаби, но в никакъв случай не и незначителни трусове. Магнитудът на по-мощните беше между 3.3 и 4.2 по Рихтер, а регистрираните земетресения бяха общо 19. От тях 10 пък бяха със степен под 3.0, но не по-слаби от 2.2.

Първото се случи в 18:14 ч. местно време (19:14 ч. българско) и бе с магнитуд 3.6 по скалата на Рихтер. Следващото бе засечено в 20:03 ч. местно време. Това бе и най-силното от серията – 4.2 по Рихтер. След 21 минути започна цяла серия от земетресения. В рамките на само 6 минути районът на Охрид бе раздрусан 4 пъти, като трусовете бяха със степен между 3.0 и 4.1, показват данните на Евросредиземноморския сеизмологичен център.

В 23:34 ч. последва нов трус с магнитуд 3.1 по скалата на Рихтер. В следващите часове през половин-един час отново имаше земетресения – общо 7, а силата им бе между 2.2 и 2.8. В 5:17 ч. сутринта земята около Охрид отново се разтресе по-силно. Силата на труса бе със степен 3.4. Последното за момента земетресение бе вече по светло – в 8:36 ч. местно време. Магнитудът му бе 3.7 по Рихтер.

Заради сериозната сеизмична активност хората в района на Охрид отново изкараха безсънна нощ. Много от тях споделят в социалните мрежи, че от страх не са спали по домовете си. Някои дори са се настанили в колите си и са се отдалечили от сградите.

При вчерашния трус от 5-а степен бяха нанесени и доста щети. На много сгради бяха напукани стените. Имаше и паднали балкони. Различни вещи и предмети в жилищните сгради и магазините също паднаха и се строшиха.

Най-четени