Беларус избира парламент без опозиция 23.09 | 15:45

Критиците на режима бойкотират вота заради политически затворници

От Кремена Бедерева

Днес (23 септември) в Беларус се провеждат парламентарни избори. Те трябва да определят имената на новите 110 депутати, които ще са част от законодателния орган, предаде Associated Press.

На изборите няма да се явят основните представители на опозицията. Те уточниха, че ще бойкотират вота заради арестувани политически опоненти и голямата вероятност той да бъде манипулиран.

Запада е отправял многократно критики към Минск за провеждането на изборите в Беларус. Политическата свобода в бившата съветска република е голям проблем от идването на власт на президента Александър Лукашенко през 1994 г.

Държавният глава е обвиняван от Запада, че начинът му на управление е авторитарен и не кореспондира с европейските демократични ценности. През 2010 г., когато Лукашенко бе преизбран, масови протести избухнаха по подозрения, че той е спечелил несправедливо.

Тогава демонстрациите бяха потушени със сила, а всеки следващ протест има сходна съдба. ЕС и САЩ налагат търговски и икономически санкции на режима в отговор на потискането на опозицията и медиите в страната.

От своя страна президентът на Беларус Александър Лукашенко коментира, че "с оттеглянето на свои кандидати от днешните парламентарни избори беларуската опозиция демонстрира, че е несъстоятелна".

Опозиционерите в страната "са просто страхливци, които няма какво да кажат на народа", каза държавният глава.

Най-четени